Wielkanocne wypieki

Fotolia_78581569_Subscription_Monthly_M
Przedstawiam kilka moich sprawdzonych przepisów na świąteczne ciasta. Od razu informuję, że bojkotuję mazurki, ponieważ nikomu u nas nie smakują. Zapraszam na sernik na zimno, babki w trzech odsłonach oraz niezawodne brownie z orzechami. Zdjęciami z wypieków podzielę się z Wami na pewno za pośrednictwem facebooka’a.

Sernik na zimno z serków homogenizowanychFotolia_54885574_Subscription_Monthly_M
Składniki na masę serową:
• 700 g serka homogenizowanego waniliowego ( osobiście uważam, że najlepszy jest serek Rolmlecz)
• 250 ml śmietanki kremówki
• 4 łyżki cukru pudru
• opakowanie galaretki cytrynowej lub pomarańczowej
Dodatkowo:
  • herbatniki lub biszkopty na spód ciasta
  • 1-2 opakowania galaretki na wierzch ciasta
  • owoce

Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i miksujemy. Dodajemy stopniowo serek cały czas miksując. Galaretkę zalewamy niewielką ilością gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzoną galaretkę wlewamy cienkim strumykiem do masy serowej miksując przez cały czas.
Na spodzie blachy  (okrągła forma o średnicy 23-24 cm)  ciasno układamy herbatniki, a następnie delikatnie wylewamy na nie masę serową. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Po około godzinie układamy na wierzchu owoce. Najlepiej truskawki albo brzoskwinie lub winogrona. Owoce zalewamy dwoma opakowaniami rozpuszczonej galaretki owocowej. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeje.

 

Babka cytrynowa na olejulemons-606407_1280

Składniki:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej + 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • skóra starta z całej cytryny
  • sok z cytryny

Ucieramy jaja z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na koniec dolewamy olej, dodajemy skórkę cytrynową i sok z cytryny.
Ciastu przekładamy do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu można polukrować i posypać otartą skórką cytrynowa lub posypać cukrem pudrem.

 

 

Babka marmurkowaFotolia_62416769_Subscription_Monthly_M

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 225 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • pół szklanki mleka
  • 120 g gorzkiej czekolady

Masło z cukrem ucieramy mikserem do otrzymania puszystej, jasnej masy. Stopniowo dodajemy jajka. Dodajemy cukier waniliowy i miksujemy. Dodajemy mąkę oraz mleko i dokładnie mieszamy wszystkie składniki

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Do połowy ciasta dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy. Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy na zmianę jasną i ciemną masę, a następnie robimy „zygzaki” za pomocą widelca.

Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 70 minut.

 

 

Babka piaskowabacke-backing-cake-3313

Składniki:

  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • cukier puder do posypania

Margarynę rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy aromat waniliowy oraz ostudzone rozpuszczone masło cały czas mieszając.

Formę na babkę smarujemy masłem oraz wysypujemy bułką tartą. delikatnie przekładamy ciasto. Babkę pieczemy 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

 

 

Brownie z orzechamibrownie-548591_1280

Składniki:

  • 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
  • 1 kostka masła
  • 100 g mąki
  • 300 g cukru
  • 6 jaj
  • 50 g łuskanych włoskich orzechów

Czekoladę i masło należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Jaja z cukrem ubijamy na puszystą masę i stopniowo dodajemy mąkę. Do przygotowanej masy wlewamy przestudzoną czekoladę i masło. Na koniec dodajemy orzechy włoskie. Całość mieszamy. Blachę ( 60x 35 cm) wykładamy pergaminem, wylewamy całą masę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Pieczemy około 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wyjmujemy ciasto z blachy. Należy okroić brzegi, a następnie pokroić ciasto na równe kwadraty. Wierzch obsypujemy cukrem pudrem.