Szaleństwo świątecznych wypieków

Different pieces of cake on a plate

Coraz bliżej Święta… coraz bliżej Święta…

już za chwilę już za moment zacznie się to, co Ja-MATKA lubię w Świętach najbardziej…

czyli…

uwaga…

werble….

PIECZENIE CIAST!!!

Coroczną tradycją ja z Motylką zajmujemy się właśnie tym działem kuchni… mamy swoje gwiazdkowe „numery popisowe” , a  przepełniona świątecznym nastrojem postanowiłam się nimi podzielić z czytelnikami tegoż bloga. SMACZNEGO!!

 

MIODOWNIK Z KASZĄ MANNĄ

Składniki:honey-386714_1280

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

Masa:

  • 1 litr mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 200 g masła,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 10 łyżek kaszy manny

Wykonanie:

Ciasto: Mąkę przesiać, wymieszać ze sodą i dodać pozostałe składniki. Wszystko zagnieść. Ciasto podzielić na 3 równe części, a każdą z nich rozwałkować mniej więcej do rozmiaru blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy blat piec ok 15 min. w temp. 180°C.

Masa: Zagotować mleko z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem. Cały czas mieszając, dodać kaszę manną. Gotować, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając. Wystudzić, a następnie przełożyć masą miodowe blaty.

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia po zrobieniu. Przechowywać w lodówce!!


KEKS

Składniki:advent-559705_1280

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • szklanka cukru
  • torebka cukru wanilinowego
  • 30 dag mieszanych bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, suszone figi, kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu

Wykonanie:

Przygotować bakalie. Większe owoce pokroić w kosteczkę, orzechy i migdały grubo posiekać. Masło zmiksować na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Wlać zapach do ciasta, na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakaliami. Wymieszać.

Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy keksowej. Piec ok. godziny w temp. 180’C


 

 

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI Z KRUSZONKĄ

Składniki :fruit-322721_1280

Masa serowa

  • 1 kg sera białego
  • 1 kostka (250 g) Margaryny Kasia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego

Ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka (250 g) masła roślinnego
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Dodatkowo

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 puszka brzoskwiń, odsączonych

Wykonanie:

Masa serowa:

Wszystkie składniki na masę serową dobrze zmiksować.

Ciasto:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wysiekać z margaryną. Dodać żółtka, cukier puder i śmietanę i dokładnie zagnieść. Odłożyć 1/4 ciasta do zamrażalnika.

Piana:

Zmiksować 5 białek z 1 szklanką cukru i 1 łyżką mąki na białą i puszystą masę.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

Na spód blaszki wyłożyć pozostałe 3/4 ciasta. Dokładnie, równo rozłożyć ciasto na blasze. „Podziubać” widelcem. Na ciasto wyłożyć masę serową. Na ser wyłożyć odsączone i pokrojone w plastry brzoskwinie i przykryć je pianką z ubitych białek z cukrem. Wyjąc ciasto z zamrażalnika i zcierając je na tarce pokryć powierzchnię piany. Wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 70 minut w temp. 180-200’C (z termoobiegiem). Odstawić, aby ciasto całkowicie ostygło i dopiero zimne wyjmować z blachy.


 

 

PLEŚNIAK Z CZARNĄ PORZECZKĄ

Składniki:berry jam

  • 3 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 1 margaryna
  • 1 szklanka cukru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • słoik lub dwa ( w zależności od upodobań) dżemu z czarnej porzeczki
  • szczypta soli

Margarynę trzeba rozpuścić w rondelku. Zagniatamy ciasto z mąki, margaryny, żółtek i proszku do pieczenia. Powstałe ciasto dzielimy na trzy części (jedna, która posłuży jako spód ciasta powinna być troszkę większa. Do jednej mniejszej porcji ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy aż ciasto będzie brązowe. Małe części – zwykłą i kakaową wkładamy do zamrażarki. Dużą częścią wykładamy całe dno blaszki do pieczenia. Następnie smarujemy ciasto dżemem. Wyjmujemy z zamrażarki ciemne ciasto i trzemy na tarce o grubych oczkach na nałożony dżem. Następnie ubijamy na prawie sztywno pianę z białek wraz ze szczyptą soli. Potem dodajemy stopniowo, partiami szklankę cukru ciągle ubijając. Pianę wykładamy na ciemne, starte ciasto. Na końcu wyjmujemy z zamrażarki białe ciasto i trzemy na tarce pokrywając pianę. Pieczemy ok. 45 minut w 180ºC. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.


 

 

PIERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Składniki:cinnamon-92594_1280

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Ubijamy jajka, stopniowo dodając cukier. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy całość. Stopniowo dodajemy pozostałe składniki aż do uzyskania jednolitej masy. Pieczemy przez ok.40 minut. Całość można polać gotową polewą czekoladową i hojnie obsypać orzechami włoskimi.