Coraz bliżej Święta… coraz bliżej Święta…
już za chwilę już za moment zacznie się to, co Ja-MATKA lubię w Świętach najbardziej…
czyli…
uwaga…
werble….
PIECZENIE CIAST!!!
Coroczną tradycją ja z Motylką zajmujemy się właśnie tym działem kuchni… mamy swoje gwiazdkowe „numery popisowe” , a przepełniona świątecznym nastrojem postanowiłam się nimi podzielić z czytelnikami tegoż bloga. SMACZNEGO!!
MIODOWNIK Z KASZĄ MANNĄ
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 200 g masła,
- 2 łyżki miodu,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
Masa:
- 1 litr mleka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 200 g masła,
- 1 cukier wanilinowy,
- 10 łyżek kaszy manny
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiać, wymieszać ze sodą i dodać pozostałe składniki. Wszystko zagnieść. Ciasto podzielić na 3 równe części, a każdą z nich rozwałkować mniej więcej do rozmiaru blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy blat piec ok 15 min. w temp. 180°C.
Masa: Zagotować mleko z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem. Cały czas mieszając, dodać kaszę manną. Gotować, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając. Wystudzić, a następnie przełożyć masą miodowe blaty.
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia po zrobieniu. Przechowywać w lodówce!!
KEKS
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- 25 dag masła
- szklanka cukru
- torebka cukru wanilinowego
- 30 dag mieszanych bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, suszone figi, kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu
Wykonanie:
Przygotować bakalie. Większe owoce pokroić w kosteczkę, orzechy i migdały grubo posiekać. Masło zmiksować na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Wlać zapach do ciasta, na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakaliami. Wymieszać.
Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy keksowej. Piec ok. godziny w temp. 180’C
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI Z KRUSZONKĄ
Masa serowa
- 1 kg sera białego
- 1 kostka (250 g) Margaryny Kasia
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka (250 g) masła roślinnego
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Dodatkowo
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki
- 1 puszka brzoskwiń, odsączonych
Wykonanie:
Masa serowa:
Wszystkie składniki na masę serową dobrze zmiksować.
Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wysiekać z margaryną. Dodać żółtka, cukier puder i śmietanę i dokładnie zagnieść. Odłożyć 1/4 ciasta do zamrażalnika.
Piana:
Zmiksować 5 białek z 1 szklanką cukru i 1 łyżką mąki na białą i puszystą masę.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Na spód blaszki wyłożyć pozostałe 3/4 ciasta. Dokładnie, równo rozłożyć ciasto na blasze. „Podziubać” widelcem. Na ciasto wyłożyć masę serową. Na ser wyłożyć odsączone i pokrojone w plastry brzoskwinie i przykryć je pianką z ubitych białek z cukrem. Wyjąc ciasto z zamrażalnika i zcierając je na tarce pokryć powierzchnię piany. Wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 70 minut w temp. 180-200’C (z termoobiegiem). Odstawić, aby ciasto całkowicie ostygło i dopiero zimne wyjmować z blachy.
PLEŚNIAK Z CZARNĄ PORZECZKĄ
- 3 szklanki mąki
- 5 jajek
- 1 margaryna
- 1 szklanka cukru
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- słoik lub dwa ( w zależności od upodobań) dżemu z czarnej porzeczki
- szczypta soli
Margarynę trzeba rozpuścić w rondelku. Zagniatamy ciasto z mąki, margaryny, żółtek i proszku do pieczenia. Powstałe ciasto dzielimy na trzy części (jedna, która posłuży jako spód ciasta powinna być troszkę większa. Do jednej mniejszej porcji ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy aż ciasto będzie brązowe. Małe części – zwykłą i kakaową wkładamy do zamrażarki. Dużą częścią wykładamy całe dno blaszki do pieczenia. Następnie smarujemy ciasto dżemem. Wyjmujemy z zamrażarki ciemne ciasto i trzemy na tarce o grubych oczkach na nałożony dżem. Następnie ubijamy na prawie sztywno pianę z białek wraz ze szczyptą soli. Potem dodajemy stopniowo, partiami szklankę cukru ciągle ubijając. Pianę wykładamy na ciemne, starte ciasto. Na końcu wyjmujemy z zamrażarki białe ciasto i trzemy na tarce pokrywając pianę. Pieczemy ok. 45 minut w 180ºC. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
PIERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka powideł śliwkowych
- 1/4 szklanki oleju
- 1 przyprawa do piernika
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ubijamy jajka, stopniowo dodając cukier. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy całość. Stopniowo dodajemy pozostałe składniki aż do uzyskania jednolitej masy. Pieczemy przez ok.40 minut. Całość można polać gotową polewą czekoladową i hojnie obsypać orzechami włoskimi.