Obiad na upały

FOT1E91

Przez Polskę właśnie przetacza się fala upałów. Kiedy za oknem 35’C w cieniu niestety zupełnie nie mam ochoty stać przy garach i gotować wystawne obiady. Ma być szybko, łatwo i smacznie. Idealny na taka pogodę jest CHŁODNIK. Reklamowane są teraz w TV gotowe chłodniki z torebki, ale chciałabym przekazać Wam przepis na na prawdę łatwą i zdrową letnią zupę. Nauczyła mnie ją robić moja teściowa i muszę przyznać, że jest pyszna, a w gorące letnie dni zaspokaja apetyt i ochładza.

Chłodnikvegetables-780526_1280

Składniki:

  • 3-4 młode buraki
  • 3,5 litra kefiru
  • 1 duży ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek kopru
  • 1 pęczek szczypiorku
  • kilka łyżek octu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

3-4 obrane, pokrojone na ćwiartki buraki zalać kilkoma łyżkami octu, przyprawić solą, pieprzem lub płaską łyżeczką Vegety i zagotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Po ugotowaniu ostudzone buraki zetrzeć na tarce, a wywar schłodzić.

Do dużej miski lub garnka przelać cały kefir, następnie dodać starte buraki i stopniowo dolewać zimny wywar z buraków aż do uzyskania intensywnie różowego koloru.

Do przygotowanej różowej mieszanki dodać pokrojone w drobną kostkę rzodkiewki, ogórka oraz skrojony pęczek szczypiorku i kopru.

Na koniec można doprawić chłodnik do smaku solą oraz pieprzem, można również dodać około 3-4 łyżek octu.

Tak przygotowaną zupę chłodzimy w lodówce. Podawać z młodymi ziemniakami z koprem. Można również skroić ugotowane na twardo jajo.

 

Na zakończenie mogę jeszcze przekazać domowe sposoby na usuwanie plam z buraków (sprawdzone) :-)

Plamę wytrzeć natychmiast mokrą gąbką i namoczyć na noc w zimnej wodzie. W plamę można wetrzeć nie rozcieńczony detergent i wypłukać. Bardzo skuteczne jest polanie świeżej plamy wrzątkiem ale tylko w przypadku kiedy nie zaszkodzi to tkaninie, można również szybko wyprać wybrudzone ubranie wcześniej wylewając na plamę żel Vanish.