Ekologiczne ozdoby choinkowe

Nastał kolejny dzień, a los zesłał kolejne trudności. Ja-MATKA stanęłam oko w oko z suchym kaszlem Motylki, który po raz kolejny w tym roku szkolnym postanowił usadzić nas w domu. Obie stwierdziłyśmy, że nie damy się nudzie i spożytkujemy czas pobytu w domu jak najlepiej potrafimy. Tym sposobem narodził się pomysł robienia ozdób choinkowych przy wykorzystaniu cytrusów.

Aktualnie właśnie dopieka się ostatnia partia pomarańczowych plasterków, a po domu unosi się ich słodki zapach. Oczami wyobraźni widzę złotawe ozdoby na naszej choince i satysfakcję Motylki z faktu, że wyprodukowały je samodzielnie jej małe rączki. Przepis banalnie prosty. Nie trzeba wielkiego talentu by wyszło małe dzieło sztuki.

WP_000972

Potrzebne są dwie-trzy dorodne pomarańcze lub mandarynki.

 

 

 

 

WP_000985 Trzeba pokroić je na plastry (około 3-5 mm).

 

 

 

 

 

WP_000987 Tak przygotowane owoce należy rozłożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 100’C.

Podczas pieczenia trzeba co jakiś czas przekładać plasterki na drugą stronę, aby się nie powyginały. Proces pieczenia w zależności od wielkości  pomarańczy trwa od godziny do dwóch. Czym dłużej tym dokładniej i ładniej owoce się wysuszą.

 

 

WP_001005Po ostygnięciu pomarańcze przewlekamy kolorową wstążeczką i mamy gotową eko-ozdobę choinkową.

 

 

 

 

WP_000992 Zarówno ja jak i Motylka jesteśmy niecierpliwymi duszami, więc czas oczekiwania na upieczenie ozdób wykorzystałyśmy do stworzenia pomarańczy nadziewanych goździkami.  Gwarantują wspaniały świąteczny zapach i pięknie prezentują się jako ekologiczna dekoracja.

Przecież nikt nie powiedział, że chorowanie musi być nudne i nieprzyjemne. Damy radę Motylko!!