Domowe słodycze

oatmeal-287760_1280

Kwiecień był tym miesiącem, w którym w moich grudniowych planach noworocznych zakładałam , że będę szczuplejsza i piękniejsza. Postanowiłam wtedy, że do wakacji schudnę 7 kg… zostało mi już tylko 10… bez komentarza.  Nie załamuje się jednak, bo wczoraj Motylka powiedziała, że dla niej jestem piękna i ta opinia chwilowo musi mi wystarczyć.

Na szczęście zauważyłam znaczącą poprawę pogody. Ciepło, słonecznie – aura idealna na rower. W weekend wyciągniemy nasze przykurzone sprzęty z balkonu i wybierzemy się na rodzinną wycieczkę rowerową. Wreszcie. Siedząca praca niestety pomału mnie wykańcza, a kiepska pogoda nie wpływa dobrze na motywowanie mnie do większego ruchu. Teraz to się zmieni. Teraz na pewno  do wakacji schudnę te 7, a może nawet 10 kilo … nie jestem jeszcze tylko pewna do których wakacji… ale próbę podejmę.

Po wielkanocnym obżarstwie stwierdzam również, że czas wrócić do nieco zdrowszych nawyków żywieniowych.  Sezon na warzywa i owoce za moment osiągnie apogeum i już nie mogę się doczekać produkowania pysznych, świeżych posiłków. Niestety jestem tylko małym, słabym człowiekiem, całkowicie uzależnionym od słodyczy. Nie sposób przeżyć bez choćby odrobiny sacharozy. Żeby jednak nie okazało się, że w do wakacji nie tylko nie schudnę, a jeszcze przytyje drugie tyle konieczne jest podjęcie radykalnych kroków.

Odkopałam we własnych zbiorach przepisy na zdrowe słodycze, które w czasach urlopu wychowawczego produkowałam namiętnie. Ogłaszam wielki come back moich ciasteczek owsianych z bakaliami oraz batoników musli.

Domowe ciastka owsiane z bakaliamigranola-683916_1280

Składniki:
ilość sztuk: 20-30 ( w zależności od rozmiaru)

  • 200 g masła
  • 500 g płatków owsianych górskich
  • 100 g cukru trzcinowego
  • garść żurawiny suszonej
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • garść migdałów
  • 2 jajka

W garnuszku roztapiam masło, następnie wsypuję płatki owsiane i smażę przez około 5 minut na wolnym ogniu. Całość odstawiam do przestygnięcia. Dodaję cukier trzcinowy, jajka, a na koniec bakalie oraz orzechy. Całość dokładnie mieszam i formuję małe kulki od czasu do czasu maczając dłoń w zimnej wodzie, aby ciasto nie przyklejało się do rąk. Kuleczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-15 minut w temperaturze 190’C
W ciasteczkach najlepsze jest to, że możemy dodawać do nich absolutnie dowolne bakalie : możemy dodać rodzynki, posiekane morele, skórkę pomarańczową, daktyle, figi. Cukier trzcinowy możemy zastąpić kilkoma łyżkami miodu, a zamiast migdałów dorzucić kilka orzechów laskowych. Pełna dowolność. Jeżeli mamy ochotę na nieco słodszą wersję można rozpuścić tabliczkę gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej, a następnie maczać upieczone ciasteczka w płynnej czekoladzie i pozostawić je do wyschnięcia w lodówce na około 30 minut.

Domowe batoniki muslifruit-633100_1280

Składniki:

  • 125 ml płynnego miodu
  • 125g masła
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka ryżu preparowanego
  •  1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika lub sezamu
  • 1,5 szklanki bakalii ( morele, żurawina)
W garnuszku mieszam miód i masło, wstawiam na gaz i gotuję chwile aż cukier się rozpuści i powstanie jednolity syrop. Sypkie składniki mieszam w osobnej miseczce, a następnie całość wsypuję do rozpuszczonego miodu i masła. Całość dokładnie mieszamy tak aby wszystkie składniki dokładnie połączyły się w jedną całość. Tak przygotowaną masę równomiernie rozkładam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temperaturze ok 190’C przez około 15 minut. Po ostudzeniu można pokroić masę na batoniki. Najlepiej przechowywać w lodówce, aby trzymały kształt.